Saturday, September 12, 2009

[...indoN...ops, sorry..IndoNesia...]



salam...
kali ni kita tarik nfs dalam2..hembus...lakukn sehgga anda btl2 tenang..
krn entri ini adlh isu semasa...ah?? apa...? isu semasa?? WTfish...ak wat isu semasa...pelikkan...jd bc smpi abes..

k...mesti semua pernah dgr psl Ganyang Malaysia, Malingsia n yg terbaru..."Sapu Malaysia"...
yg x tau..surf tenet sndiri..or tny mat2 indon-esia atau amah2 yg berkeliaran..eh..berhampiran k..
td waktu g libry nk buat thesis yg 'hmpir' siap..(haha..tipoo...), ak bc paper jap...
terbc psl "Sapu Malaysia" ni...satu gerakan yg nk tangkap org2 Malaysia kt indonesia tu..pljr, pelancong etc...dorang2 ni ter'sentuh' gegiler sbb isu Tarian Pendet tu...aish...smpikn ke tahap pljr2 M'sia mengubah cr berpkian utk mengcover keMalaysian mereka....bnda ni terutamanya d Jakarta..(nasib baik, klu x cancel percutian ak ke Bali)...

isu ni betul2 hngt d sbbkn oleh isu lagu Terang Bulan yg d ktkan d ciplak utk d jdkn lagu Negaraku, sampaikan di media sana...siap siarkan ttg persamaan ni..macam saja2 ja nk timbulkan kemarahan penduduk2 indonesia(penat pula nk taip penuh ni..pasni ak taip "I" ja ek..)

pastu isu Tarian Pendet..yg penari dia sexy2 tu..hehe...d ktakan M'sia dgn x malunya mengaku tarian tersebut adalah berasal dr M'sia...


isu Amah d seterika..(sekadar mmberi cth)..isu batik, erm...wayang kulit...kebyakannya mempunyai asas yang sama...M'sia dktkan menciplak budaya/identiti "I"..apa ke jadahnya...
pasni jangan pula keluar isu M'sia meniru cara Indonesia mencuci baju iaitu menggunakan washing machine...hihi...

k...skang pndapat aku...
psl isu lagu Apam Balik..eh2...Terang Bulan..mmg klu dgr sejibik...tp pihak "I" pun xtau d exact date lagu tu d publish/cipta...dorang hny 'yakin' ianya ada sebelum M'sia merdeka lagi...then bila En Saiful Bahari gubah lagu tersebut yg berasal dari lagu rasmi negeri Perak..tetiba ja "I" ngaku lg tu ciplak dr lagu T.B tu...pdahal klu ikutkan sejarah (tq wikipedia), lagu tu ciptaan penggubah perancis pd tahun (1780-1857) yg di bawa pulang oleh Sultan Abdullah...n 1 more thing..y now br nk claim2 ni??? sumting 'ikan' there...

ttg Tarian Pendet tu pla..pihak discovery channel da tulis surat penjelasan (ak xda waktu dorang tulis surat tu) kpd Republik "I" yg pihak M'sia xtau apa kejadahnya pun bila iklan tourism tu d buat..maksudnya..barang siapa pergi ke masjid..eh3...bukan M'sia yg nak tarian tu di letak as 1 of tarian M'sia...D.C yg x wat research betul2....masih x fhm2 mereka itu...

isu2 lain itu...aku bg peluang pmbca blog ak yg rahmai ni bg pendapat ek..hehe...yg pasti psl Amah tu...bukanlah sumer org kiter suka seterika2 manusia ni..bnyk baju yg perlu d seterika...yg lain2 tu pla..da nm serumpun...budaya pun lebih kurang la..aduyai...

kesimpulan ak..bakpola nk gocoh2 ni..kita perlukan satu sama lain bah...depa nk cari gaduh pasai pa (wjdnya elemen perpaduan d situ..)...peace...

p/s: setakat ini, beratus pakar ilmu kebal telah mendaftar untuk menganyang Malaysia...tp xpa..kita ada dukun degawan (susuk) & Tolik Dalik (puaka niyang rapek)
k...nk g anyam tikar...

12 Comments:

eza roslan said...

ganyang indonesia.
jgn ganyang malaysia.
indon ketiak busok.

duta_illuzm said...

betul3...cb meniru upin n ipin..hehe...

eza roslan said...

tak sedar dek untung.
chait! over pulak

sepohonkayu said...

weh! ape tujuan ko wat post macam ni?

ko tau x? kearana pulut sanatan binasa! kerana mulut badan binasa! (tambah sket) kerana blog, abes kita gaduh!!

ko x tao ker... ade orag wat fitnah gambo telanjang kat tengah jalan raye orag tuduh tu orang indonesia... tapi bukan la... blog punyer pasal dah bertekak lidah.

ko bebaik wat post macam ni!!

aku bukanyer marah~ (maklum la pose nih!)

Hampeh!!

p/s: rumate aku kat sebelah ni pengang tangan aku sebab tak nak bagi aku capuk skrin ni...

tolong simbah aku dengan air!!!

in conclusions:
berhati-hati bila ada kebebasan berblog!!!

*sekadar nasihat buat skuad ku yang dikasihi, huk3... wat2 batuk*

ko paham kan maksud aku?

sepohonkayu said...

~nak dpt email notification~

duta_illuzm said...

sepohon kayu.psl gambo telanjang tu.1st,mn ko tau itu bukan indonesian,n klu mmg bkn.itu fitnah,yg ak tulis ni fakta..

p/s: ko marah pun,ak x kisah

capuk ja skrin ko..ak x rugi apa..

peace!

sepohonkayu said...

betol la ape yang ko ckp ni...

tapi mungkin aku terlalu sensitif kot (maklom la, ramai kwan aku dari seberang sana?)

tapi sebagai blogger yang berwi-bawa (ke sana sini) sedikit nasihat la... gaya penulisan ko tu... (mungkin aku sorang jer kot yag bace camgitu kot)... boleh menyemarakkan api yang sedang marak (kes simbah pakai petrol la nih. Hampeh!)


pepe pon... sebagai senior dalam dunia berblog ni (since 2008 lagi tu)... aku hanya boleh bg nasihat ja...

lain2 ko leh buat suka ati laki bini mak tiri ko la (bak kate mejer yus, err... ingat lagi x?)

sory ar... mungkin aku keterlaluan kot... sory bebanyak yer...

kite kawan!

peace!
one peace!
two peace!
until infinity peace?!

err... one love... ok x?

duta_illuzm said...

sepohon kayu...ko rmo member dr sana...ak pla rmi family dr sana..tp fact is fact k..trima jah..

p/s:mmg ko blogger yg 'berwi-bawa'..

Anonymous said...

joe ko memang keterlaluan. kerana ko boleh bergaduh, sedanglan Malaysia dan Indonesia baik-baik ja.

Anonymous said...

wei apa niat ko ni?kalo hal negara n politik2 x yah la ko menyibuk mskan dlm blog .kena tgk baru tau....mcm x mende nak wat...siot ko joe...mmg siot

Anonymous said...

wei apa niat ko ni?kalo hal negara n politik2 x yah la ko menyibuk mskan dlm blog .kena tgkp baru tau....mcm x mende nak wat...siot ko joe...mmg siot

Anonymous said...

ko siot jo