Sunday, December 19, 2010

[...sandakan yang gebu...]

salam...

lamo kawe xupdet...bz mengembala kambing dan penguin...

dulu masa wa mula2 g semenanjung...bila budak2 sana tau wa org sabah...
antara soalan yg dia tnya..."awak dok atas kapal ye...orang2 sabah kan mmg dok atas kapal???"
dia kata dia tgk kat Majalah 3...

mengong sngguh org itu...da lu tgk Majalah 3 waktu isu orang Bajau laut yg tggl atas kapal...
mmglah kau akan nampak org tggl atas kapal...
takkan lah crita mandikan jenazah plak kan...
aduyai...

-tuh dia intro-

em...ni pic2 kat tempat wa...wa pun xtau wujud tmpat ni...haha...baru2 ni wa g ngan pemili wa...

tu dia, wat video klip katenyer...


TIPS: ingin hilangkan jerawat dengan pantas...? amik gergaji...potong jah...xnak sakit guna letrik pnye k...

k...nak bagi mkn penguin...

Wednesday, November 24, 2010

[...maskot comel...]

wa p lepak ngan pemili kat kay.ep.si

da order, saja duduk dekat ngan kaunter n makan...
(makan mknn yg di order k, nanti ada yg igt wa makan kaunter pulak)

nak di jadikan cerita...KFC tmpt wa de maskot baru oo...cute gilak...dia lepak2 kat kaunter tu...pemanis la katakan...

kuang ajaq tul..tayang punggung...tgk depan cepat!

cute kan???

tgk budak ni...terignt zaman wa kecik2...selalu org nak guna untuk jadikan pemanis...wa x suka tau...;p

TIPS:

inginkan muka yang cute???
p wat pembedahan plastik...wa xperlu...haha...

k...nak g shuffle...huhu

Tuesday, November 23, 2010

[...ehem2...guabaruder...]

Salam...

2 hari da kerja...(wow...kerja...terasa matang I...haha)

pengetua sempoi, comel...

sekolah pun dekat ja dari rumah...dalam 10 minit...

wa bukan nak dekat2 ni...tak stail dow...

jadi...salam simpati wat yang kena jauh2...:p

em...tu ja kot...takda malapetaka lagi yang wa buat kat sekolah...nanti ada wa story k...

TIPS:

inginkan tips??? bacalah blog ni...err...?

k...nak tgk berita...(wow...cikgu kan...)

Tuesday, November 16, 2010

[...selamat tinggal dunia cucuk langit...]

15hb Nov…tarikh rmi bakal2 guru meroyan…hehe…tarikh kluar result penempatan…

TAPI, wa x meroyan…wa rilek2 ja…hihi…


check2 kat web…kuar natang ni…

Apekah???

TIADA NEGERI PENEMPATAN…ye2…wa fhm…tak perlu lah huruf besar, font merah segala bagai…agak2lah…

Tengah2 serabut…mak wa jerit dari luar…

joe…..! bila nak lap tingkap ni…!

ok…sangat membantu…haha…

Tapi…semua dah ok…alhamdulillah…!

TIPS:

Ingin mengelak dari membersihkan rumah menjelang raya??? Sudah pasti pura2 sibuk kat depan laptop bukan caranya…wa da cuba…tak Berjaya..hehe…

k…nak pasang langsir…

Friday, November 12, 2010

[...sori bha...ya???...]

Salam...

aduyai...prob keyboard laptop wa ni wat wa hilang mood nak updet...

beberapa huruf amatlah gedik sehingga xmo kluar kat screen apbila ditekan....

:::bandingkan ayat2 dibawah:::

>versi copy-mengcopy huruf<

Saya adalah seorang ustaz yang hensem lagi warak serta hot!

>versi keyboard wa<

Saya adalah seoan usaz yan hensem lai waak sea ho!

ada paham? hehe...payah2...

TIPS:

ingin pastikan keyboad laptop anda tahan lama??? jauhi laptop ketika anda sedang emo atau tacing ...nanti lepas geram kt laptop plop...

k...nak minum s
tik...err...

Sunday, October 31, 2010

[...jom main jaga telur...!]

wa pn hairan...kenapa ramai sgt org yang down lately...em...rupa2nya...sbb wa x updet blog...
(amcm??? tip top x intro??...haha...)

ok...stori mori...wa duk apartmen...kawasan lot wa tggl ni mnjadi pilihan kanak2 yg comel mahupun yg rupa pecah rumah untuk bermain di petang hari...

bnyk permainan yang mnjadi pilihan...wlupun wa duk dlm rumah...wa tahu budak2 tu main pe...sbb mesti ada yg bersuara...

"jom main kejar2..." JOM! balas puak2nye...
"jom main badminton..." JOM! balas pengikut2nye...
'jom main kawen2...' JOM! balas wa...haha...

maka kawasan rumah wa berubah mnjadi kawasan fun-fair...
hu ha hu ha....budak2 itu...

nak dijadikan stori, satu ptg ni...wa terkejut der...de budak laki sorang ni dgn penuh yakin...menjerit..

"jom main jaga telur"

wa pun...wow..! lu mmg sorang yg yakin...

camne la agaknye game ni...mcm mana rupa telur tu??? best tak game ni??? berapa telur yg diperlukan...2 ke???

begitulah persoalan2 yang timbul bagi orang yg suci mcm wa ni...


oohh...rupanya game ni mcm main sembunyi2 gak...cuma ade botol yg dikatakan sbgi telur yg perlu d jaga...
(mls explen lebih2...hehe)

n jgn risau...perempuan pun leh main game ni...ahaks...

TIPS:

Ingin mengisi masa lapang??? mainlah game "jaga telur"
senang je...xde telur pun xpe...;p

k...nak masak
telur...

Tuesday, September 28, 2010

[...wa dulu cute wooo...haha...]

sebelum kadar mengupdet blog wa sama dengan kitaran haid wanita normal…maka ak updet segera!

em…kali ni wa nak citer ckit la pngalaman wa zaman2 cute dulu…hehe…


ayah wa keje ladang…jadi wa mmbesar mmg kt kawasan ladang la…
ayah wa tu kira pegawai…so orang/pekerja2 ladang pggil ayah wa 'tuan'…n wa jadilah 'anak tuan'…(ok2…mula boring dah...pendahuluan k)…

nak d jadikn citer, waktu wa darjah 5…ayah wa kene transfer ke ladang lain…dan seperti biasa…adalah majlis perpisahan…


u
tk mengelakkan entri wa ni jadi tesis…wa pendekkan la
citer ek…

tgh2 ayah wa b’ucap…de sorang member ni…lupala namanya…wa bagi nama Eminem ja k…


Eminem ni dtg kat wa sengih2…rupanya dia bawa sepucuk surat n sebentuk cincin…dia dengan selamba..depan mak n staff2 lain kata…”rihanna bagi...dia suka ko…” (rihanna ni pun nama samaran k…lupa der…haha)

wa punyala malu…dulu2 bnda2 camni mmg malu kot…mak wa pun slumber…simpan dulu surat tu…ayah ko berucap tu…nnt bru baca…pergh…neves2…

hbis ja ayah wa berucap…wa dngan pantas buang surat n cincin u tanpa mmbacanya…haha…

sampai sekarang wa tertny2…pe la isi surat tu…cincin tu xpala…sbb dah kemik da wa tgk..hehe…

Bnyk kenangan waku kecik2 dulu…

Harap maaf kalau entri ini berusur memuji diri..haha…

TIPS:

jika ingin bagi cincin pada oang yang anda minat...tlg jgn bagi yang da kemik...nnt kena buang...;p

k...nak makan cempedak...

Friday, September 17, 2010

[...U.f.O???...]

kalau ada sumur diladang....boleh kita menumpang mandi...

tu dia intro...

tamo guna ayat stended...macam..."fuh...berhabuk dah blog ak ni"...no...no...no....

em...harini raya yg ke 8...
raye tahun ni...wa x jalan2 pn woo...g kubur ja...hehe...

em...nnt2la wa updet pe yg nak jadi dlm hdup wa ni...

tq ek yg follow blog wa ni...anda dijamin akan mndapat 1001 manfaat ye...huhuhu...

TIPS:

takut berat badan bertambah di hari raya??? dapatkan di pasaran...ketupat n lemang diet...tanpa kolestrol...

k...nak g pusat urut...err...

Sunday, August 22, 2010

[...wa budak baek...]

Salam...

tajuk entri sangat betuuullll....! haha...

k2...saja nak kongsi benda yg wa buat bulan2 ramadhan ni...

1).Bercucuk-tanam (wow...kedengaran ayu di situ)

untuk mendapatkan otak yang cerdas dan style...maka bercucuk tanamlah anda...wa mmg rajin oo...xtaula nape...:p

wa mmg bnyk tlng dia...xcaya? tgk tu...tangan wa tu...huhu....

2). Wat popiah...bukan kopiah yer...



mmg terbaek...!

TIPS:

Inginkan popiah yang anda buat sedap dan rangup??? waktu gulung tu...pakailah kopiah...mmg ada kaitan k...!

k...nak g bendang...

Wednesday, August 18, 2010

[...dengar lagu pun sodap pe...]

Salam...

lagi peristiwa wa ngaja...

waktu kelas Sains, wa bawa murid wa kt makmal...
smbil wat latihan...wa pasang ar lagu...siap smbung speaker makmal...memmmmanggg mencapap...huhu...wa bukan pe...membazir je kalo x guna teknologi ni...
pheww...! (wa pun xtau ini cubaanmeniru bunyi pe)

nak dijadikan citer...wa pun pasangla lagu2 nasyid...ye...betull...lagu nasyid...laptop wa ada ok lagu nasyid n selawat...

tapi wa selit gak la lagu2 lain...macam lagu A.P.I - Pelita, lagu2 Armada...tak baik hipokrit...hihi...

pastu tiba2 kat pintu makmal...ada Guru Besar doe...dia ronda2 kot...beliau memang selalu ronda2...pergh...beliau tu...

fuh...selamat wa...nasib baik time tu tgh play selawat...wa pun wat muka kerek...

ade cikgu lain kat sekolah ni main selawat or lagu nasyid waktu PnP????
takda kan...? wa ja...tengok betapa baiknya wa ni...:p

lama plak GB tu berdiri situ...smpi habis satu lagu...
lepas tu...next song...jeng....jeng....

"Tak pernah sesaat daku meragui
Apa yang telah daku temui selama ini'

lagu Pelita-A.P.I pulak da...aduyai...muka GB pun terkejut...
wa pun apa lagi...wat2la terkejut...aik...napa lagu ni plak main...? wa kata...hahaha....cover2...

pergh...calar imej wa...ahaks...

TIPS:

Jauhi lagu Pelita...hehe...

k...nak karaoke...

Sunday, August 15, 2010

[...oh siBulan...]

SAlam...

kuwik apdet

hadiah dari SiBulan


tQ!

terharu wa...
wa ni bukan pe...dah la ensem...frenly plak..ahaks...

k..thanx kawan!

Saturday, August 14, 2010

[...murid darjah satu memang kreatif!...]

Salam...

lagi entri pasal pengalaman kat sekolah ni...

kelas 1 C...budak2 bapak hyper tahap otomen taro...baik lelaki mahupun gadis...
auww...gadis ya...hehe...

wa ngaja tajuk tastes..

wa pun perkenalkan satu-satu taste ni...bagi yg tak tahu...de 4 ye...sweet, salty, sour and bitter...

untuk setiap rasa tu,wa tny la ngan murid cntoh makanan...
untuk sweet, xda masalah...excited budak nak jawab...aiskrim, gule, kek, coklat...bla3...

masuk SALTY, murid pun jawablah: garam...
wa tny, lagi? murid jawab: ikan masin...
wa tny lagi, ada lain lagi tak? murid: telur masin...

wa saja cong..."ala...asyik2 cnth yang sama...semua kelas cikgu g...cnth sama ja cgu dengar...tak kreatif la kamu ni..."
wa saja bagi budak tercabar ckit...

pastu dengan penuh semangat yang mencapap, seorang murid lelaki yang comel (besar nnt mesti ensem cam ak ni...hihi) mengangkat tangan dan menjawab "saya tahu cikgu!!"
wa tny, hah...apa???

dia jawab dengan bangga...Tahi Hidung...!

wa pun...er >???*&###

tahi hidung masin ek??
mesti ada yang tengah try kn skang ni??? hahaha...

TIPS:

ingin tahu kebenaran jawapan murid wa ni??? cubalah...tapi..tunggu azan maghrib dulu...selamat mencuba...!

k...nak sahur...er??

Thursday, August 12, 2010

[...TER-makan di waktu ber-puasa...]

Salam...

elo2...

fesofol...Salam Ramadhan wahai pembca blog wa yang berjuta2...
wa tau la berjuta2...tu yang duit kt NN wa da boleh bli ais krim da...tapi bukan cornetto ek...tak mampu agi...:)

skang masih lagi berkhidmat d SK buloh kasap...

erm...semua mesti ada pengalaman masing2kan untuk ramadhan ni...
ni wa nak gak la kongsi ckit...
waktu wa darjah 6 dulu...bangun sahur tu..wa n abang wa jah yang sahur...
dipendekkan cerita, wa n abg wa gaduh...tak ingat pasal pa...kalau tak silap dia jeles wa ensem...hehe...(<jadi...wa tacing...tak nak sahur pagi tu....

esoknya...pergh...lapar plak wa...wa pun TER-fikir nak ponteng puasa haritu...
wa pun curi2 makan biskut (p/s:biskut tersebut ada gambar lembu)
wa dengan yakkeeennya makan sambil tengok tv...waktu abang wa ade skali...
krunchhh...bunyi wa mengunyah...abang wa tetiba tanya wa...bunyi pe tu???
wa pun...geleng2 jah...
dia pun cakap...hah...tak puasa...!
perasaan wa waktu tu...pergh...cuak doe...wa pun salahkan abang wa sbb cari pasal waktu sahur sampai wa tak makan...n tutup crita...abang wa pun tak gtau parents...hihi...tq abang..! ahaks...
wa tau...wa tak pro bab ponteng2 ni...pe nak wat...da secara zahir dan batinnya baik??? kan???

TIPS:

Jika ingin ponteng puasa, jangan makan makanan yang mengeluarkan bunyi seperti biskut...makanlah bubur atau kueh koci! sekian~

k...nak g ngorat makcik kat bazar...kot2 dpt diskaun...hihi...

Monday, August 9, 2010

[...sharing is caring...:)...]

Salam...
ni video waktu wa g interbiu tu...
mesti ade yg kata...ni pun nk upload...
lantak r...yg ko msuk blog wa nape???
tapi slalu masuk ag bagus...hihi....






hihi...no tips...curi2 update ni..

Wednesday, August 4, 2010

[...sesungguhnya temu duga itu stail...]

kabushhhh....kabushhh.....
cuba meniru bunyi ombak memukul pantai...nape...? tak samer ke....?

k2...tukar....
kebehhhh...kebehhh....

hah...ni amcm??? ada sama??? tak juga?? takpa2...sesungguhnya bunyi ombak itu subjektif...haha...

wa skang tgh duk sorang kat bilik ni...turn member pulak temuduga...
memang stail skang ni...da la bilik ni betul2 menghadap laut...10 langkah je sampai dah pantai tu...sarapan nasi lemak...teh panas...pergh...tiap minggu interview pun xpa kalau gni...hehe...

kalau lah ada dugong duk lompat2 lagi kat laut depan ni kan bagus...
jap2...dugong??? tak larat kot nak lompat2...obesiti katanya...

k2...dolphin la...hehe...

nanti wa kongsi pic2 yang diambil dari enset yg hidup segan mati tak mahu ni k...

TIPS:

antara barang penting yang wajib dibawa ke sesuatu tempat...gel rambut...wa lupa bawa cuak doe...tak keruan jadinya...:P

k...nak cari dugong...

Tuesday, August 3, 2010

[...pengalaman ber-temu dan di-duga...maka...Temu Duga...]

Salam...

hrp maaf, tak taulah...akhir2 ini tajuk entri agak mencapap (fokus pada perkataaan 'agak')

3 Ogos, wa baru selesai interview tadi...

sayang tak bawa kamera, macam2 aksi dan gelagat yang tak sepatutnya kot ditunjukkan oleh bakal pendidik...

mula2 nak masuk dalam PKG tu, berebut doe, nasib baik wa ada pengalaman berebut bas waktu kat UPSI dulu...hihi...

pastu banyak gak yang de masalah...tak bawa surat senat la...(sori Jue,hihi)
tak buat pengesahan la...aku pun tak faham...da tulis dah dalam surat tawaran...kenapa lupa lagi??? hah??? emo di situ...

pastu wa semak2 dokumen wa...pergh...transkrip & surat senat wa wat lawak pulak...boleh 'dorang' tu takda pengesahan...sape la tuannya tu...huhu...wa pun dengan muka ensem wa minta pengesahan ngan pegwai kat PKG, nasib baik ok...kena mandrem ngan wa..hihi...

sepanjang tunggu giliran, de plak beberapa bakal pendidik ni duduk kat lantai, tangga tepi pintu...ish3...tak lama kemudian, wa rasa-rasa macam wa duduk kat satu tempat tak sepatutnya ni...aik...wa duduk kat tangga dah...letih doe berdiri, say no to control macho...:)

alhamdulillah, soalan panel wa leh jawab...terlebih jawab kot...sampai panel pompuan tu kata..."ok2...dah"...huhu...

PIPP, NKRA, cara nak handle kelas n murid...ni lah soalan2 yang lazim...
TAPI, jangan lupa INSAK, bagi wa...INSAK ni lagi mental...tak sempat doe...nak menguap pun wa tahan...takut bazir beberapa saat...

selamat maju jaya! *tetiba*

TIPS:
tidak ingin gagal dalam temuduga??? ada caranya....jangan pergi langsung...orang takleh cakap anda gagal...selamat mencuba!

k..nak bagi makan kangaroo peliharaan...

Sunday, August 1, 2010

[...TIPS TEMUDUGA: jadi diri sendiri ke...atau kena puaskan hati orang???...]

Salam...
harap maaf atas tajuk yang mencapap...

sbnrnya xda tips pun...hehe...

k...dlm minggu depan...ramai budak2 tua yang akan melalui temuduga untuk menjadi guru...

wa ni tak lah layak nak bagi tips2...cuma ingin berkongsi dilema...(pergh...dilema woo)

wa tak tahu nak jawab soalan2 tu agar kedengaran sedap didengar (bagi jawapan yang NAK di dengar panel), percayalah...wa tau apa jawapan yang ingin didengar

atau

jadi diri sendiri (jawapan jujur dan tak hipokrit)...?

ini adalah merujuk pada mereka yang 50-50 jer nak jadi guru...
dan jangan menghukum insan2 ni, walaupn 50-50 ja nak jadi guru, tak bermaksud mereka tak ikhlas dan tak mampu menjalankan tugas dengan tip-top...

tuhan...bantu wa plis!

Thursday, July 29, 2010

[...denda buat murid darjah 1...]

Salam...
(wa akan cuba bersungguh-sungguh untuk serius dalam entri ini)

hari ni...wa bagi balik kat murid kertas ujian yang siap di tanda...dan bagi yang dapat markah 'local'...wa bagi la denda ckit...tapi tak ramai...tengokla cikgu nya saper...(mula dah...)


antara denda yang wa buat...saje ja nak bagi budak cuak ckit...wa bagi tahi lalat kat budak2 tu...(guna pen ya tuan2 dan puan2, bukan tangkap lalat n suh buang air kat muka budak tu)

then yang markah trok ckit...wa lukis misai guna warna kayu...

seingat wa...kalau zaman wa kat sekolah menengah...serius malu doe kena denda2 macam ni...ader yang sampai nangis...


mau x nanges muka jadi cam atas ni???

tapi...murid wa...ramai pula yang saja buat2 bising...lepastu minta denda...
"dendalah saya cikgu, tadi saya bising"...apekah?

minta dilukiskan misai n macam2 ag kat muka...
aduyai...
denda tu da macam satu reward plak...siap budak request...

ada yang mencapap...duk lukis sendiri...


so...antara benda yang wa masih tak dapat adalah untuk berfikir dari perspektif budak darjah 1...camne nak psiko dorang ek....ada idea???


takpa...wa akan trus blaja...(uekkk..ayat wa ka ni??? dah...kluar dari en JOe skang)

Tips:
Anda seorang yang kaki bangku??? nak tahu cara nak hilangkannya?? anda hanya perlu tidak membasuh kaki selama berbulan-bulan...maka anda bukan lagi kaki bangku...tapi kaki busuk...sekian~

k...nak g tebas rumput...

Wednesday, July 28, 2010

[...aku cikgu!...ke?...]

Salam...

ehem2...

ada apa dengan cikgu???

layak kah wa jadi cikgu???

minggu depan dah interview...

erm...bedal ke kot...

jadi cikgu bukan bermakna jadi skema...kan??

selamat rambut wa...(ni sebenarnya poin entri ni...ahaks)

Tips:

erm...anda dahaga??? nak tau tips hilangkan dahaga tu???
minumlah.....air...(pergh...terharu doe di atas kebernasan tips ni, bergenang air mata wa)

k..mulai hari ini, wa akan cuba update pasak apa yang berlaku kat sekolah ni...

Thursday, July 22, 2010

[...ingat2 lupa...]

teringat kenangan di upsi...

sem 7...kami serumah...ada misi yang tak tercapai...hehe...

pic di bawah menceritakan segalanya...


tengok tu...semua mencapap bawa sweater...hihi...

agak2 nape??

A). mencapap
B). mencapap
C). semua di atas

~hari ini kaunter tips tutup...harap maklum~

Wednesday, July 21, 2010

[...update sipi2 jer...]

Salam...

tadi kan, wa tengok cermin...punyalah wa terkejut....

wa memang tak sangka....

wa tengok ada wajah bawah ni kat cermin tu...


ahaks...sori...elemen mencapap tidak boleh wa tinggalkan...

murid2 wa ramai yang mesej kat FB, kenapa cikgu kat sekolah asyik stress...marah2 ja...senyum pun tak pernah....tapi kat FB baik je....

wa pun jawab la...kitaran da sampai...sekian~

eh2...tak...wa pun baru perasan...memang wa asyik marah ja kat kelas...terutama kat darjah 1...

apa tidak, wa duk terjerit2 ajar shapes n sizes...budak2 shuffle dengan jayanya kat belakang...

wa takut......wa TUA SEBELUM USIA....haha...

pe nak wat ni....????

TIPS:

ingin kelihatan tua??? jom...masuklah kelas wa...sehari ja...jaminan wang dikembalikan...

k...nak wat plastic surgery...

Friday, July 16, 2010

[...update2...]

salam....

erm...letih doe...

ajar makhluk ganas bertopengkan budak2 cute...

erm...td br tau...cikgu pddikan khas ada elaun kesabaran...

cuba la tan sri Muhyidin tu masuk kelas yg wa ajar...

mesti dia nk bg gak wa elaun tu...DABEL lagi....

masuk jah kls...x smpat nk ckp pe2...dah bebunyi murid...

1). Cikgu2...*** pukul saya...

2). Cikgu2...izinkan saya ke tandas....

3). Cikgu2...nak buka buku pe?? (yg ni smangat mencapap, x bagi salam da nk buka buku)

4). Cikgu2...duit saya hilang...
.
.
.
.
.
67). Cikgu2...nak nyanyi lagu Wali Band bleh???

ni sebelum mula pun kelas tu...sabo2...

TIPS:

anda rasa anda penyabar??? silalah masuk kelas wa...test urself...huhu...

k...nak bertapa...

Friday, July 9, 2010

[...ni last dah ni, BYE...]

MEMPERKENALKAN KEPADA ANDA....

SEMPENA KEHANGATAN PIALA DUNIA YANG BAKAL BERAKHIR...
hi...my name is Megan Fox....si tenggiling yang boleh meramal masa depan...

erm...I ramal...spain or belanda menang??? xtau la I...xdpt ramal yg tu...

tapi ramalan I menunjukkan Paul c sotong n Mani c burun tu tipoo...hehe...jgn marah u...

Saturday, July 3, 2010

[...emo di petang hari...]

salam...

mggu lepas wa join member wa (haris) n mak dia g jual kerepek...

naik keter & singgah kat umah org r sekitar felda tu...
berikut adalah bidang tugas pada hari tersebut:
mak haris : promoter
haris : driver
adik haris : cashier
johan/wa : pemanis / alat yg digunakan agar jualan laku (muahaha)
nk dijadikan stori...mak haris tu ada sediakan beberapa balang untuk rasa kerepek tu, tester org felda cakap...
jadi ada sorang makcik ni...bnyk kali mak haris suruh rasa..dia kata tak nak lah...
4-5 kali juga la...siap mak haris kata rasa ni xpayah bayor...dia tetap kata taknak...
aku pun konpiusla...mkcik ni puasa ke...xnak beli ke...jatuh cinta kat aku ke...
last2 mak haris dengan nada agak tegas kata, ko rasa la dulu...sedap la...
suasana dah tegang...
makcik tu pn dengan nada lagiii tegas menjawab... " aku takda gigi la...macam mana nak rasa...???!!! "
aku pun dgn langkah macho masuk keter...thenn......gelak...muahahaha....

ptutla taknak rasa kat situ...erm...luv u makcik...hihi...
(pic bukan sekadar hiasan)

TIPS:

jangan makan benda manis2...nanti xleh rasa kerepek...:P...
k...nak g naik uunnntaaa....

Tuesday, June 29, 2010

[...ehem3x...]

Salam...

kawe l0ni duk segamat...umah saim...


erm...ahad lepas wa g mjlis kawen akak member wa...
wa xda baju doe nk pki....jd...wa pkila bj yg telah diberi oleh kerajaan Malaysia...


hidup 1 Malaysia...hihi...


(pic mencapap)

TIPS:

ingin bergaya di majlis perkawenan??? pkilah bj yg lain dr yg lain...yg penting...PAKAI baju k...seluar jgn lupa lak...k..

k..nak g toreh jagung...

Sunday, June 13, 2010

[...ohoi basi P1 (con'd)...]

Salam...

ni pic yg wa smpat upload...

pic bwh ni kat puncak...

pnyalah smngat nk daki g puncak..wa igt kt ats tu best, ada swimming pool ke, ada aweks ke...

rpnya ada pondok buruk lg hina...hahaha..


yg pnting...rmbut wa ttp t'pacak...hehe...

k...chow!

[...ohoi basi P1...]

Salam…

lama da x update ni…bak kata org “menyiram air ke daun keladi, barulah dpt sagunya”…er…?

k…spjg cuti ni, wa duk rumah ja…anak soleh la ktkan…hihi…

sj nk update kngan2 waktu kt UPSI dulu…wlupun mgkin da basi, jemur2 pastu goreng sedap gak…

lgpun..bknnya ada yg bc pn blog ni...

k…kenangan waktu mendaki Gunung Nuang, puncak tertinggi Selangor...

wlupun lif utk ke puncak disediakan, tapi wa n member sukakan cabaran…jd...dakilah beb…

erm…best gak la…dpt mkn nasi mentah…mandi sungai yg mungkin telah dicemarkn oleh org yg mandi d sblh atas (mekanisme pencemaran fikir sendiri)…pengalaman ooo…

mula daki jm 8 kot…smpi er…….ok…wa lupa…otak wa berkarat da ni…jd tu ja la storinya...aish...knp tacing2 tu...wa tau cite ni best...rilek k....

pasni plan nk g Everest…


plan nk share pic bnyk2...tp tenet malu2 yer ptgni...nxt time..

so...penutup...EVEREST…here I come…ahaks….

TIPS:

Sebelum mendaki gunung/bukit, pastikan anda telah menulis wasiat…tq!

k…nak petik strawberry...

Monday, May 31, 2010

[...update2...!]

salam....

wa skang???

duk umah...tanak nasi...basuh baju...jaga anak...

keja???

tgkla...nk gaji ribu2 n duk dlm e-kon...

best wooo...

sekian~

(luvdispic!tq!)

TIPS:

ehem...nk kurus??? g masuk hutan..buat2 sesat..smggu cam tu..kluar la...
tgk r...mesti jd kurus ckit...(jgn d mkn rimau sdh...hehe)

k...jom tgk biggest loser

Thursday, May 27, 2010

[...101...?...]

salam...entri ni adlh yg ke 101...
(tgkla tajuk beb...hehe)

jd wa nk tulis yg spesel ckit...

tp sblm tu..slalu kn blogger2 tulis yg spesel2 ni waktu entri yg ke-100...tp knp wa tulis waktu entri yg ke-101???

y.............y..............y................? (menjerit dgn penuh perasaan)


sebab....


wa x prsan doe entri wa da smpi seratus ...tu yg tulis psl beruang kutub la plak tu...muahahaha....

tp spesel gak bruang tu kn???

erm..pe yg spesel entri 101 ni...?

apa ek???

ok...xda idea...

jd wa decide yg spesel tu adlh entri y ke-102..hehe...

klu xda idea gak...103 ke, 104 ke...lu tggu ja k....

k...blah...

Tips:

BORING?? lantaklu la...wa pn boringni...sory, pls try again...hehe...

k...nk makan(pergh...skema lak kali ni...)

Wednesday, May 26, 2010

[...1 week...!]


pic di atas xda kn mngena ngan keadaan wa...

siyes....no...no...no...!

Monday, May 17, 2010

[...ohoi...dahi belang...]

Salam...

sj nk kongsi gmbr bdk2 yg wat aku apy waktu praktikal tu...

wlupn bdk2 ni hitam...botak...hampeh...


tapi serius...best giler...hehe...

tq...!

Sunday, May 16, 2010

[...ohoi...tidak kesampaian...lalala...]


aduyai...:(

Saturday, May 15, 2010

[...aduyai...bakpo ni...]

salam...14 mei...
aku igt tarikh ni akn mnjadi tarikh yg pling wat aku apy...
tapi....

ok2...sudah2la nk tacing2 tu...
mcm x jadi ja...hehe...

last day praktikal...
cpt betul ms berlalu...
dgn soalan exam-nya x siap lgi...
aduyai...

erm..lepas2ni klu ada masa nk tulisla psl SAMSES...
kali ni nk kutuk kaw2 pun leh...hehe...

nak tulis mcm2...terutama psl insan2 yg wat aku leh survive 4 bulan ni..

k..nantikan!!! (<<-- ok..sedikit poyo)

Tips:
Inginkan hadiah yg bnyk sebelum meninggalkn sekolah d mn anda praktikal???
sentiasa ulang tarikh anda tamat praktikal...kalau boleh setiap kali masuk kelas..biar pelajar2 igt...(tapi siyes...aku x amalkan...hehe...)

k..nak g tanam strawberry...

Tuesday, May 4, 2010

[...ohoi...lama...kot!...]

salam...
aduyai...
lamanyer x update ni...

patutla ramai yg aku tgk murung n bermuram durja ja...
rupanya sbb aku x update blog...huhu...

ok...aku sihat jah...praktikal tggl 2 mggu g...
observe semua dah hbis...

waktu mula2 dtg cni...rasa x sabar nak habis...
tapi skang................
lagi x sabar nk habis...muahaha...

tapi...kompom rindu budak2 yg aku telah bg ajrn sesat n handurkn akhlaknya...
serius! tak sangka dlm klgn student pn leh dpt geng...

erm..k r..nnt aku smbung g...

Tips:

Ingin hilangkn lapar??? nak tau rahsianya....????
rahsianya adalah....MAKAN!
(pergh...x perlu tepuk...aku tau tips ni sgt bernas...)


k...nak g spa..

Wednesday, March 31, 2010

[...memang bukan jiwa wa...]

nak letak award dulu ke...or fakta dulu...?
erm....eh3x...apa pun kita mulakan dgn ummul kitab al-Fatihah...

sebelum bagi fakta...nak tanya Pawez...

KO SAPER NAK BAGI2 AWARD NI???
APA PENCAPAIAN KO???
(brckp ala2 wanita itu...haha...)

7 Fakta:

1). dah lama x berjumpa dgn Taro Pacak...dia duk kat khar tu...

2). Ed n Ed rocks! luv shirts there!

3). tak suka rambut pacak...hihi...

4). pernah kapel ngan kristin kreuk...tapi aku break dah..boring doe..

5). pemalas giler...

sori r...keseriusan aku hny bertahan smpi no 2 jah...haha...

n fakta no 5 tu...buktinya aku malas nk fikir fakta no 6 n 7...

apapun...makaseh pawez...

Tips:

anda ingin hilangkn rasa malas??? gunalah sabun tahan mengantuk...
er...............?

k...nak g gosok gigi penguin peliharaan...

Monday, March 29, 2010

[...ohoi...1]

salam...

xda idea doe nak update...

erm...xpa2...
ada student request suh upload gmbr...

memandangkan aku ni cikgu yang BAIK...
maka aku tunaiknlah request tu...

kita mula dgn pic merentas desa ek...






(smart giler pic ni..semua kaki x cecah bumi)

Tips:

lalalalala~

k...nak g ngajo...

Saturday, March 20, 2010

[...serius...cari awek lain lah...haha...]

di petang yang petang ini...
MAKA, ia bukan pagi...

pergh...beri tepukan atas intro yg cukup puitis...muahaha...

sdg baring2 menanti pinangan kristin kreuk ni...kawe te-remember satu stori...

kawe g la bilik saim kawe ni...sajo nak memberi tazkirah kot...

time tu dia tgh n rumet dia tgh main game bola...

tgh2 aku sembang...saim aku tu tutup la game...pahtu...nmpkla wallpaper laptop dia ni..

aku pn bersuara dgn macho..."anak soleh la ko ni...alhamdulillah..."

nape lak???...balas saim aku tu...

aku pun ckplah..."siap wat wallpaper lagi tu gmbr ko n mak ko..sejuk perut ibu ngandung..."

(merujuk pada wallpaper, gmbr kwn aku n sorang pompuan)

pahtu...serius...suasana sunyi bak buluh perindu...er..k2..x sesuai ye buluh perindu tu...

rumet dia pn muka da lain...aku igtkan emak dia ni da meninggal...so aku mcm timbulkan kisah sedih la kan...

aku pun dgn rasa bersalah...sori2 dude...aku tak tahu...

dia pun balas...

"xpa...ko kan memang tak tahu dia ni AWEK aku..."


aku pun...muahahahahahaha...dalam hati la...nnt kena sepak...serius..awek dia nmpk tua doe...huhu...

TIPS:

Jika ingin meletak gambar awek d laptop...buat tagging...
cth: ini awek aku...bukan emak aku...
muahaha...

k...nak cari awek...

Thursday, March 18, 2010

[...kemas vs semak...]

salam...

aktiviti d masa cuti...kemas brg utk d pos ke sabah...
antara brgan itu adalah buku2 yg berjaya d kumpul spjg 7 sem d UPSI...

terkejut juga tgk buku yg begitu bnyk..ada yg aku xtahu pun buku tu ada ngan aku..huhu..

lepas ni..leh la aku citer ngan cucu2 aku...
"dulu masa kat U...atok bnyk giler kumpul buku..."
(dgn nada bangga...)


TAPI...

walau pun buku bnyk...
knp aku x berapa nak pandai ek...

MUNGKIN...

sbb ada buku tu yg boleh d jual semula...masih seperti baru...xpernah d belek kot..muahaha...

kesimpulan...indah buku dari result...er......

TIPS:

inginkan buku rujukan murah??? contact aku..haha...
serius...ni bukan kategori tips ni...

k..nak g wat facial...

Tuesday, March 16, 2010

[...ehem....ehem...]

Assalammualaikum...

kita mulakan entri kali ini dgn ummul kitab...al-Fatihah...
(maklumlah...ada student aku yg bc blog ni...hihi)

k...lama gilers x update...nak kata bz...bz gak kot...

bnyk bnda jadi semggu dua ni...

erm...nak citer mana dulu ek...

k...kita mulakan dgn crita ilimiah ckit...
ya...ilmiah...yg korang terkejut apsal...blog ni mmg blog ilmiah...

2 mggu lepas, aku, 2 org guru n 80 students SAMSES g ILDAS...
Institut Latihan dan Dakwah Selangor...

bnyk gak lah aku dapat kat sana...
setiap kali aku salam ngan org2 ILDAS or penceramah...aku cakapla..
assalammualaikum, saya...cikgu Johan yang ensem lagi stylo...(part yang ensem lagi stylo tu dalam hati jer)

org2 ILDAS n penceramah mesti reply...aik..cikgu ek???

aku pun balas...ya la sengal...(ni pun dalam hati...)

xpa2...bukan salah dorang aku awet muda..haha...

erm...lain2 stori...nntila aku sambung ek...

Tips:

Inginkan tips agar kelihatan seperti cikgu??? tanyalah orang lain..part ni aku pun fail...

k...nak g karaoke..lalala~

Thursday, March 4, 2010

[...quick update...]

alhamdulillah...akhirnya tajuk relevan dgn entri...hihihi...

td bukak FB...jmp pic ni...Mrs Jawi tagged..tq2...


teringat zaman2 muda dan HITAM dulu...
eh...apasal word HITAM tu terUPPER CASE n BOLD...

da cuba ubah...xleh gak...kenyataan kot...huhuhu....

k...nak g ngaja budak2...

Thursday, February 18, 2010

[...sedar diri la sikit wahai pembantu makmal...]

ok...sejak akhir2ni...aku perasan...
entri2 aku suka memuji diri sendiri...
puji diri

Baik Hati...

Warak...

ensem...

Bergaya...

Jadi...aku da nekad...no more entri yang memuji-muji diri sendiri...

No...no...no...!

Tapi...

aku pun fikir2 balik...


semua perkara tu...BETUL...KENYATAAN...

nak wat camna kan...

~sigh~

Tips:

Nak dapat markah tinggi untuk praktikal??? UGUTlah pelajar untuk ikut cakap anda pada hari d observe...muahaha...

k...nak g bendang...

Friday, February 12, 2010

[...menyampah tul dengan pak guard sekolah ni...]

tajuk entri masih lagi mengaplikasikan nasihat blogger hebat...
erm...entri lepas, aku dah citer psl student aku form 4 ni..keras kepala...
makin mnjadi2...
tapi....aku memang da agak akan ada student mcm ni...
perkara biasa...
sebab...
aku pun dulu macam ni...bila tgk budak tu...terigt diri aku masa sekolah dulu...
betul-betul macam aku...
bak kata Justin Timberlake, what goes around turns around...
budak tu suruh jawab soalan tak nak jawab
cara budak tu duduk pun macam samseng dalam kelas...
bagi latihan tak hantar...
aku dulu gitu gak...
standard la...sebab budak tu kira bijak dan paling hensem dalam kelas...
(sila kaitkan dengan tulisan merah)
karma...karma...hihi...
Tips:
Anda inginkan tips? jadilah waiter hotel...er....
k..nak g petik pisang...

Monday, February 8, 2010

[...apa barang la pengetua sekolah ni...]

menurut seorang blogger hebat...tajuk mesti catchy (pelik ja aku spell ni)...
tapi dia tak kata...tajuk mesti sesuai ngan entri..
kesimpulan, tajuk xda kaitan...
sekian~

erm...lama da aku tak update ni...busy + xda tenet + berukband s*al...

baru mggu ke-2 praktikal ni...
tapi...da ada budak pijak kepala...suruh jawab soalan..xnak..suruh wat keja..xhantar...
aku pernah CUBA nak marah...
pernah CUBA nak tinggi suara...
pernah CUBA nak bagi denda...

TAPI...

tak boleh...

apa nak buat...

aku secara lahiriah dan batin nya....BAIK HATI...

bukan salah aku kan...da lah ensem...

muahahaha...

TIPS:

Sebelum pelajar pijak kepala anda...suruh dorang buka kasut...tak sakit sgt...
er....?

k...nak basuh whiteboard...

Wednesday, January 27, 2010

[...3 Bestari...oh 3 Bestari...]

lagi citer praktikal...
hari isnin lepas, aku d arahkan masuk kelas 3 bestari...cikgu asalnya g bulan bersama syeikh muzafar...aku sungguh happy dan teruja...(ok2...baru ayat ke-2 dah bnyk menipu)

aku masuk, buat2 cool n slumber...
then start sembang2...
ada beberapa soalan yang daripada pelajar yang cukup mencabar

Soalan 1:

pelajar 1: Cikgu dulu playboy ka???
aku: cikgu dulu tak playboy...sekarang ya lah...
pelajar 1: memberi tazkirah kepadaku *tipu, dia sengih2 ja...

Soalan 2:

pelajar 2 yg muka ala2 jefrydin: cikgu...cikgu selalu karaoke ka???
aku: selalu...jom la g KL sabtu ni...
pelajar: hehehe....

*setakat ni...semua perbualan yg cuba di mulakan oleh pelajar terhenti setakat itu...adakah aku kurang daya komunikasi...xpa2...cuba lagi...

Soalan 172:

pelajar 172 yg agak samseng, songkok letak atas meja jah: cikgu minat M.U ka??
aku: (alamak...pasal bola, dah la aku ni kaki bangku...kang dia tny psl pemain2...malu aku,aku jawab) minat....
pelajar 172: sepanyol? cikgu minat main bola tak?
aku:bolehlah..erm..tak berapa minat...lagipun lutut cikgu sakit ni...(cuba hentikn perbualan bola)
pelajar 172: lutut sakit?? longgar ka cikgu?? bahaya tu...(senyum2)
aku: ya...longgar...sakit2 lagi ni...
pelajar 172: bahaya cikgu ni...hahaha....

(aku da faham budak ni,lain dah ni...nk respon mcm mn? adakah aku patut bg nasihat atau tazkirah sbgi cikgu supaya jgn fikir bukan2?? atau aku truskn perbualan agar nmpk cool...syaitan vs malaikat...)

aku: biasalah, nama pun lelaki...kamu pun sama jah kan???

adus...syaitan menang...budak2 tu gelak...yg x faham...sila jgn fhm...muahahaha...

amcm??? leh tak aku jadi cikgu yg baik n bertaqwa???

Tips:

kepada cikgu praktikal...jangan beritahu pelajar bahawa anda longgar/sakit lutut...maksudnya sungguh lain...muahahaha...

k...nak g repair lutut

Tuesday, January 26, 2010

[...alkisah SAHABAT2ku...]

tadi, dinner special ooo...puas hati apbila brjaya goreng telur mata dgn jayanya!
(klu wat pndahuluan gni utk karangan SPM, kompom A1)

sahabat 1

mengejar mimpi...yg pasti akn aku...

lalalala~ (nmpk sgt x hafal lirik, mesti Aizat kecik hati bila dia baca ni...ya! aizat bc blog ni...hihi)

comei demo...alololololo....

sahabat 2

msg tanpa edit! dia tersalah send kt aku...

"Sme la kte, heee.. Tp nnt kalo mama dpt twrn smbung blaja cmne? Mama g x?"

berpapa-mama da dia...smg bahagia..haha...

*entri mencapap*

Tips:

Jika anda berasa sunyi, keseorangan di rumah, amalkan bermonolog, ia sangat membantu, contoh:

aduh...laparlah...
pastu jawab sendiri: lapar ek??? masakla maggi...
jawab lagi: ye tak ye juga...jom masak...
jawab sendiri gak: Jom!

itu kesan maksimum, tukar2lah tone suara...baru ada feel...

gd luck...

k...nak g sign autograf...

Monday, January 25, 2010

[...aku terpaksa repeat dowh...]

ohoi~~
kembali ber-aura positif...huhu...

erm..memandangkan free tahap gaban pencen kat sekolah 2 mggu awal ni...

so..aku habiskan masa dengan baca buku ni...

dulu sem 6 aku amik paper ni...
tapi terpaksa la baca balik demi menjadi guru cemerlang dan ensem...
dulu x abis baca buku ni...
tapi dapat A gak...ntahla...bijak yang semulajadi kot...
jap g meeting...semoga dijauhkan dari kerja2 yang susah...amin...hahaha...



Tips:
Kepada guru praktikal, jika anda ingin mengelakkan dari diberi kerja, buat-buat busy, baca buku salah satu daripadanya, terbukti berkesan!
k..nak g cari budak sekolah cute..muahahaha..
kalo pengetua baca ni..dapat C la aku...mnta jaoh..hehe...

Wednesday, January 20, 2010

[...aku ok jah...hahahaha...best nya...*tipu*...]

Sekolah Agama Menengah Sungai Selisek

cikgu-cikgu> happening, friendly, lawak, ada yg cute (hok ni penting)

murid-murid> baik, bersih, dengar cakap, ada yang cute (hok ni pun penting)

kakitangan bukan mengajar > baik, peramah ooo...makcik kantin pun baik...

environment > sangat menarik, damai, aman jah...

TAPI...

aku still rasa tak best...

memang dari dulu aku tahu...alam ke-cikgu-an memang bukan aku...

tolong...Allah...sahabat2ku...

~sigh~

Monday, January 11, 2010

[...172 kali dah...and still counting...]

skang ni aku stay kat kolej yang aku stay dari sem 5-7...(skang aku sem 8)
sem ni praktikal, tapi masih duk secara haram kat kolej ni...tak pindah lagi ke umah nageswari tu...hehe...

Jadi, nak di jadikan stori, ramai la junior-junior debat, junior, inter n senior palapes, jurulatih palapes, member2, pak guard, naib canselor dan mamak yang tanya soalan2 yg sama...siyes...mula2 rasa best...rasa ada org amik berat gitu...tapi...lama2...boring gak weh...soalan2nya adalah seperti berikut:

1). Praktikal katna?

2). Bila start praktikal? Praktikal start bila? (susunan ayat brgantung pada cuaca...er..)

3). Stay mana nanti?

setakat ni yg aku masih igt, dah 172 kali da org tny, (tak termasuk soalan dalam bahasa yg aku x fahami, sprt soalan dari mamak), hah...time aku taip entri ni...ada lagi tu member tny soalan tu...173 kali dah...*malas tukar tajuk...huhu...

jadi aku da nekad...apabila org yg bertny mencecah 100 org...aku dah dpt baca riak wajah org kalo2 dia nak tny soalan yg sama...so kaedahnya...aku jawab siap2...haha..

bygkan situasi ini...

ada junior palapes jumpa aku dalam lif...riak wajah seakan2 nk tny 3 soalan di atas (atau salah satu)...so aku da bersedia...sebelum dia buka mulut...aku da jawab...

"praktikal kat behrang, start 18hb..."


dia tergamam, (padan muka kau...dalam hati aku, haha)...pastu, riak wajahnya macam nak tny soalan ketiga tu....tanpa belas kasihan...belum dia buka mulut..aku da jawab...

"da dapat rumah kat behrang 2020, tp tak pindah lagi la..."

yes!! puas hati aku...hahaa...aku rasa best da skang...dah jadi mantera aku skang ni...

"praktikal kat behrang, start 18hb, da dapat rumah kat behrang 2020, tp tak pindah lagi la"...semakin lancar da sebut mantera ni..hehe...

tapi.....ada satu hari ni, g umah junior nak amik barang...ada lagi sorang ni...nama dia din...riak muka...hah...tau dah...nak tny soalan2 maut tu...aku pun baca la mantera tu...

dia buat muka blur...aik...tak menjadi ke mantera aku ni...???

dia tanya aku balik..."ko praktikal ek sem ni???"

er...??? mantera dia lagi power la...muahaha...xpa2...aku kena tambah sikit mantera pasni...hihi...

...citer ni akan lebih di fahami oleh budak sem 8...

Tips:

Inginkan rumah sewa yang bersih, nyaman, tidak berhantu (harap2 lah) beserta hosmet yang warak, baik hati, tidak berkira (harap2lah)...sila hubungi pemilik rumah no 63 di behrang 2020...

k...nak g baca quran (warak kan...hehe)