Sunday, August 1, 2010

[...TIPS TEMUDUGA: jadi diri sendiri ke...atau kena puaskan hati orang???...]

Salam...
harap maaf atas tajuk yang mencapap...

sbnrnya xda tips pun...hehe...

k...dlm minggu depan...ramai budak2 tua yang akan melalui temuduga untuk menjadi guru...

wa ni tak lah layak nak bagi tips2...cuma ingin berkongsi dilema...(pergh...dilema woo)

wa tak tahu nak jawab soalan2 tu agar kedengaran sedap didengar (bagi jawapan yang NAK di dengar panel), percayalah...wa tau apa jawapan yang ingin didengar

atau

jadi diri sendiri (jawapan jujur dan tak hipokrit)...?

ini adalah merujuk pada mereka yang 50-50 jer nak jadi guru...
dan jangan menghukum insan2 ni, walaupn 50-50 ja nak jadi guru, tak bermaksud mereka tak ikhlas dan tak mampu menjalankan tugas dengan tip-top...

tuhan...bantu wa plis!

2 Comments:

DaHLia said...

sis cikgu KPLI jer...

interview KPLI pertama 2003, minat nak jadi guru 0%..memang masa tu ikut family jer sbb baru grad, keje lum dapat... jawab interbiu sambil lewa...mmg Allah tak menghalalkan kut, terus xdapat..

interview KPLI kedua 2004, minat 30% jer yg lebih tu sbb fikir xde keje,baru pas resign as engineer, so rembat je lah kalo dapat...interview mmg x fully prepared..maybe time tu over confidence cam bagus ngat

interview KPLI ketiga 2005, memang 100% prepared to be a teacher selepas jadi guru ganti 3 org cikgu bersalin..memang boleh jawab dengan mudah, dan memang yakin akan dapat, alhamdulillah dapat.

apapun, ikhlaskan hati kita..kerjaya ni kerjaya mulia..insyaALLAH Allah akan memudahkan..banyak2kan istighfar dan betulkan niat kita :)

duta_illuzm said...

KPLI pun cikgu gak...

tq2 share pglmn...

tq tau sis...hihi...